Безплатна доставка за цяла България! До 48 часа
Какви митове съществуват за климатиците, в които все още хората вярват ?

Произведено в Китай означава ниско качество

Този предразсъдък съществува не само при климатичната техника, но и при всяка друга и сякаш никога не остарява. Поради това, че Китай към момента е световен производител във всяка една област, нормално е да се предлага техника както от нисък клас, така и от по-висок с цел да се обхване всеки един ценови сегмент, но по-ниската цена не означава непременно по-ниско качество. Конкретно в климатизацията и не само, за качеството на продукта са от значение произхода на компонентите и частите, технологията и стандартите, не толкова къде е позиционирано самото производство. Всеки уважаващ себе си бранд се стреми да остане възможно най-дълго време на пазара, а за тази цел трябва да спечели лоялността на своите потребители, която е пряко обвързана с надеждността на продукта, който предлага.

Факт е, че климатиците, произведени в Китай, работят по-различно в сравнение с по-високия клас системи, особено когато говорим за режим на „Отопление“, но за цената си предлагат напълно релевантно качество. Няма да Ви лъжем, че един климатик Midea ще функционира както един климатик Mitsubishi при равни други условия, но трябва да знаете, че всеки климатик е предназначен да работи при определени условия. Затова е много важно да се консултирате със специалист в областта, който да Ви посъветва коя система ще бъде подходяща за условията на Вашето помещение.

За персонална консултация можете да ни потърсите на публикуваните контакти.

Когато изключваме климатика, пестим енергия

Това мнение съществува още от времето, когато актуални бяха конвенционалните климатици, които се изключват при достигне на зададената температура и се включват отново след като тя падне с 1 градус, за да възстановят разликата. Този е принципът на действие на т.нар. on/off уреди, но при инверторните климатични системи ситуацията изглежда по малко по-различен начин. Те не се изключват, когато достигнат зададените показатели, а продължават да работят на минимални обороти, за да поддържат желаната температура. Когато навън е по-студено и климатикът работи в режим на „Отопление“, тогава не бива да го изключваме, а само да регулираме градусите, тъй като по този начин ще изразходи по-малко енергия, за да поддържа едни и същи температурни условия в помещението, отколкото ако постоянно го включваме и изключваме, защото в такъв случай ще се опитва да навакса по-голяма температурна разлика за сметка на по-висока консумация на електричество. И такова поведение в дългосрочен план е съпътствано със значително повишение на разхода на енергия.

Мултисплит системата е по-ефективна за климатизация на няколко помещения

Мултисплит системата включва едно външно тяло, което може да захранва няколко вътрешни тела. На теория това звучи страхотно, но на практика такова решение все още не е за препоръчване и се предприема при много специфични обстоятелства, обвързани главно с липса на възможност за монтаж на няколко външни тела на фасадата. Основното предимство на мултисплит системите към момента е свързано главно с естетиката по отношение на това, че монтажът е по-компактен и пести място. Но за съжаление недостатъците са много повече и за тях по-подробно можете да прочетете в тази статия.

По отношение на функционирането не може да се твърди, че са по-ефективни от моносплит системите, тъй като поставянето на мултисплит обикновено изисква отдалечен монтаж на външното тяло, което е съпътствано с по-дълъг тръбен път между него и вътрешните тела, а това намалява общата ефективност. Друг фактор, на който е хубаво да се обърне внимание, е мощността на външния агрегат. Обикновено капацитетът му няма възможност да покрие пълния капацитет на вътрешните тела в случай, че всички климатици работят едновременно и е необходимо да отдадат повече енергия, затова когато това се наложи обикновено при по-студено време, се прави компромис с достигането на желаната температура. Разбира се когато се избира такъв вид климатична система, се съблюдава тя да обслужва ефективно всички помещения и такива отклонения се наблюдават само при по-ниски температури или по-извънредни условия.

Климатикът ми има функция за самопочистване и няма нужда от допълнително такова

Хората, които вярват в това твърдение, не знаят всъщност какъв е принципът на работа на тази функционалност, затова ще обясним първо него и на тази основа, сами ще прецените как ще поддържате Вашата машина. Най-опростено казано самопочистването представлява буквално изсушаване на топлообменника с цел да се предотврати създаването на среда, където да се развие мухъл, плесен, бактерии и други. Когато изключите климатика, вентилаторът продължава да работи за известно време, за да неутрализира конденза, който не е успял да се отведе напълно, и по този начин възпрепятства задържането на влага във вътрешното тяло на климатика.

Тази функция категорично не изключва отговорността от страна на потребителя да почиства редовно праховите филтри, както и годишната профилактика. Съществуват модели климатици като например серията Ururu Sarara на Daikin, при която дори филтрите се самопочистват, но въпреки това е необходимо да полагаме необходимата грижа за климатика, за да работи възможно най-дълго време ефективно и безпроблемно.

Ако Вашият климатик има нужда от профилактика, можете бързо да заявите посещение от екипа ни тук.

Всички климатици работят по един и същи начин

Въпреки че изглежда странно това твърдение, има немалко хора, които вярват в него. Или по-скоро им се иска да е вярно. В практиката ни немалко пъти сме чували мнения, че климатик под 1000 лева работи по същия начин както климатици на стойност от около 2000 лева и нагоре, разликата е единствено в марката. За съжаление това никак не е вярно. Да, понякога плащаме малко повече, защото продуктът е от бранд с по-добра репутация, но глобално погледнато тези брандове обикновено прилагат такава ценова политика, именно защото зад нея стои надежден продукт с утвърдено качество. И различните марки, серии и мощности работят различно в зависимост от параметрите на помещенията и условията, при които работи системата.

При избора на подходящ климатик е важно да се съобразят не само размера на помещението, но и други фактори като изложение, изолация, надеждност на дограмата, климат в населеното място и други. Поради тази причина дори един и същи климатик може да проявява различно поведение при различни обстоятелства и условия. Затова от OXM.bg съветваме нашите клиенти да се съобразяват най-вече със спецификите на тяхното помещение и да избират спрямо тях. Повече информация как да изберете правилна система за Вас можете да намерите в тази статия.

По-дълга гаранция означава по-високо качество

Обикновено при климатиците гаранционният период е стандартен от 36 месеца, но има марки, които се предлагат с по-продължителна гаранция, както и някои търговци прилагат стратегия за удължаване на гаранционната отговорност от тяхна страна.

Това обикновено е маркетингов трик с цел диференциация и привличане на повече потребители. Но искаме да обърнем внимание, че не отхвърляме хипотезата продуктът с по-продължителен гаранционен период да е с високо качество, просто искаме да кажем, че по-дългата гаранция не означава непременно, че нещо е по-добро. Един продукт е качествен не заради гаранционните условия, а заради технологията си и други фактори, свързани с производството.

В тази връзка също искаме да обърнем внимание на това, когато избирате определена марка климатик и определен търговец, от който да го закупите, да проучите добре какви са условията на следпродажбеното обслужване, които включват поддръжка и сервиз и то не само гаранционен, но и извънгаранционен. И за да избегнете затруднения и усложнения в това отношение е хубаво да се обръщате към специализирана фирма за климатична техника, която предлага не само продукта, но и съпътстващите услуги и разполага със собствени екипи от специалисти в сферата на климатизацията.

Всички „12-ки“ са с еднаква мощност

Реално тук объркването е разбираемо. Разнообразието от марки и модели климатици е толкова голямо, че това по-скоро е недостатък при търсенето, отколкото предимство, което да дава свобода на избора. И тук ще се опитаме да обясним защо един климатик с мощност 12 000 BTU е подходящ за нашето помещение, а друг климатик също с мощност 12 000 BTU да не стига. Същото се отнася и за всички „9-ки“, „18-ки“, „24-ки“ и т.н. За пример взимаме тази мощност, тъй като е най-разпространената.

Ако сте обърнали внимание на показателите за отдавана енергия при климатиците (обикновено са посочени минимална стойност, номинална стойност и максимална стойност), ще забележите, че има „12-ки“ с максимално отдаване в режим на „Отопление“ под 4.00 kW и „12-ки“, които могат да отдават топлина дори над 6.00 kW. Oбикновено по-ниският клас климатици, които са и по-бюджетни, са по-слаби в сравнение с по-високия клас климатици, които са по-мощни, но и с по-нисък разход на енергия, което обуславя и по-високата първоначална инвестиция за тях.

Затова пак се връщаме на съвета да избирате климатик, съобразен със спецификите на Вашето помещение и да се информирате добре за капацитета и функционалността на системите, към които сте се насочили.

0 Продуктът е добавен в количката
0
0 0 0