Безплатна доставка за цяла България! До 48 часа
Как да изберем подходящ климатик?

Изборът е труден – отговор, който много рядко ще чуем при закупуването на климатик. Основната причина за това е, че предлагането е прекалено голямо и когато потребителят е поставен пред огромното разнообразие от продукти, по-вероятно е да настъпи объркване, отколкото да вземе правилното решение. В тази връзка все по-малко се доверяваме на търговците, защото за съжаление много от тях се възползват от незнанието ни и не ни предоставят информиран избор.

Задачата ни в OXM.bg е да Ви дадем яснота по основните въпроси, защото това е нашето обещание към Вас – да Ви предложим прозрачност, професионализъм и дългосрочно сътрудничество. Обратното дава краткотрайни резултати, които няма да удовлетворят нито нас, нито Вас.

4 основни критерия при избора на климатик

Като за начало ще се опитаме да разграничим най-важните критерии, по които се отличават климатиците и които оказват пряко влияние върху избора на подходяща машина за Вас. Те са обвързани главно с особеностите на помещението, Вашите изисквания и предпочитания и водят до следните въпроси, на които трябва да си отговорите, когато предстои покупка на климатик:

  1. Каква мощност е подходяща за моето помещение?

Когато определяме мощността, освен размерите на помещението, трябва да вземем предвид и условията, при които ще работи системата:

  • Наличие на надеждна изолация.
  • Дограмата е в добро състояние.
  • Изложението е благоприятно.
  • Климатът в населеното място е умерен.

Ако отговорите на тези въпроси са положителни, тогава можете да се насочите към стандартната мощност за размерите на Вашето помещение. За по-голяма прегледност представяме следната примерна таблица, която да покаже какви площи, при стандартна височина от 2.60 м, могат да обслужат различните по капацитет климатични системи.

Мощност

За помещения

7 000 BTU

до 15 кв.м

9 000 BTU

15 – 20 кв.м

12 000 BTU

20 – 30 кв.м

18 000 BTU

30 – 40 кв.м

24 000 BTU

40 – 50 кв.м

 

Не е нужно да помните тези цифри. Те служат само за ориентир. Таблицата включва стандартните мощности, които се използват най-често, но може да срещнете и климатици, с капацитет 14 000 BTU или 16 000 BTU, както и професионални системи над 24 000 BTU, предназначени за климатизиране на промишлени помещения. В сайта ни много лесно можете да отсеете продуктите, използвайки удобния филтър в ляво от списъка с продукти. Посочвайки квадратурата на стаята, излизат само резултати, които са подходящи за зададената площ.

В случай обаче, че на някоя от точките отговорът е негативен, намирате се в къща, където обикновено помещенията са по-студени и по-трудни за отопление или пък сте в апартамент на първи или последен етаж, тогава е хубаво да се насочите към по-мощнa машинa, при която ще имате достатъчен запас, за да може да работи спокойно без да се налага да използва пълния си капацитет, когато навън стане по-студено, защото това пречи на ефективната работа на уреда.

  1. Какъв клас климатик търся – среден или висок?

Почти всяка марка е включила в гамата си серии, които са среден клас (А+), висок клас (А++) и т.нар. хиперинвертори (А+++). Класът е показател, който определя колко икономичен е климатикът – колкото по-висок е той, толкова по-малко изразходва машината. Най-общо казано климатичните системи А+ при средно отдаване 4 kW консумират приблизително 1 kW. Но трябва да имате предвид, че това е една обективна математическа формула, която в реални условия не изглежда точно така, защото това колко ще харчи климатикът зависи от много други обстоятелства като външна температура, температурата в помещението, топлозагуби и други.

  1. Имам ли предпочитание към конкретна марка или модел климатик?

След като сте определили с какъв капацитет трябва да бъде Вашата машина и колко икономична желаете да бъде тя, следва да се спрете на конкретна марка, което се явява една от най-важните стъпки, където според нас се случват и най-големите обърквания, защото виждаме продукти с едни и същи показатели, един и същи клас, но различни марки и не знаем коя да изберем.

Ние не разделяме марките климатици на „добри“ и „лоши“. Всяка машина може да работи добре, стига да е избрана и експлоатирана правилно. Затова предпочитаме да разделяме марките в две категории според цената:

  • Марки от висок ценови клас

Водещите брандове в сферата на климатизацията, които оправдават високата първоначална инвестиция за тях с високото качество и надеждност безспорно са MITSUBISHI ELECTRIC, DAIKIN, GENERAL FUJITSU.

  • Бюджетни марки

Ако си търсите климатик, който ще използвате например предимно за охлаждане; намирате се в район, който не се характеризира с екстремни климатични промени; помещението Ви е с благоприятни условия и не е много студено през зимата или поради една или друга причина не искате да влагате първоначално много средства за покупка на климатик, то можете да разгледате марките GREE, MIDEA, AUX и други.

Основната разлика, която се проявява между двете групи климатици, е в начина, по който отопляват. Климатиците от първата група обикновено са по-мощни и температурата на изходящия въздушен поток е по-висока в сравнение с по-евтините климатици, поради което по-бързо достигат заданието на дистанционното и са по-икономични.

Климатиците от втората група предлагат релевантно качество за цената си и проявяват малко по-различно поведение, но изпълняват основните функции добре. Много е важно потребителят да се грижи за уреда си редовно независимо какъв е той, за да му служи безпроблемно по-дълго време.

  1. Каква цена съм готов да платя?

Когато сравняваме показателите на произволни модели, много често виждаме приблизителни характеристики, но различни брандове и цени и тогава винаги клиентът задава въпроса: Защо на пръв поглед за едно и също нещо плащам различна стойност?

Защото ценообразуването е процес, при който цената се калкулира не само според горните показатели, но и в зависимост от вложиените материали, прилаганите стандарти, репутация на бранда и пазарната конюнктура. Обичайно по-качествените и по-икономичните климатици са на по-висока цена и за съжаление, когато си купувате климатик на стойност под 1000 лева, трябва да сте готови да направите компромисите, които бяха описани малко по-горе при бюджетните системи.

На какъв тип климатик да се спрете?

Стандартно най-употребяваните климатици са от стенен тип, тъй като те са най-подходящи за отопление и охлаждане на жилищни помещения. Но понякога условията не позволяват високостенен монтаж и се налага да се търси друго решение.

Затова в OXM.bg можете да намерите модели, които удовлетворяват спецификите на всички видове помещения.

В таблицата можете да видите накратко кой тип при какви условия се прилага.

Тип климатик

Подходящ за:

Стенен тип

  • Жилищни помещения, офиси и други, при които има възможност за монтаж на вътрешното тяло на стената.

Подов тип

  • Помещения, при които пространството на стената е ограничено, но има възможност за монтаж под прозорец или на пода.
  • Често приложение са за спални помещения, тъй като работят тихо и не създават дискомфортни течения.

Таванен тип

  • Пространства, които не позволяват високостенен монтаж или на пода.
  • Всъщност това са подови климатици, които могат да се монтират на тавана.

Касетъчен тип

  • Помещения с голяма височина, които имат окачен таван.
  • Основните предимства са дискретния дизайн и оптималното разпределение на температурата при по-големи обеми.

Канален тип

  • Климатизация на обществени сгради.                                                                                                                                  

Колонен тип

  • Заведения ресторанти, конферентни зали и други.

Мобилен тип

  • Случаите, когато няма никаква възможност за монтаж на сплит система.

Мултисплит системи

  • Климатизация на няколко стаи едновременно.

 

Монтажът също е важен

Това е въпрос не по-маловажен от избора на средство за отопление и охлаждане, даже напротив – има също толкова голяма тежест, колкото и самия климатик, защото ефективното функциониране зависи не само от качествата на машината, но и от качеството на монтажната услуга.

В OXM.bg работим със собствени монтажни групи, на чиито опит и професионализъм се доверяваме дълги години, което Ви гарантира доброто изпълнение на услугата. И когато настъпи моментът за покупка на климатик, е изключително важно да се обърнете към фирма, която ще Ви даде гаранция не само за продукта, но и ще осигури следпродажбено обслужване.

0 Продуктът е добавен в количката
0
0 0 0