Безплатна доставка за цяла България! До 48 часа
Какво трябва да знаем за монтажа на климатика?

Монтажът на климатика е също толкова важен фактор, за да функционира системата правилно и безпроблемно, колкото и изборът на правилната машина за Вашето помещение, защото трябва да се съблюдават някои важни изисквания, чието неспазване би довело до неефективна работа на климатика, съкращаване на експлоатационния му период или невъзможност за функциониране изобщо. Затова искаме да Ви запознаем с някои основни стандарти, които трябва да се спазват при монтажа на една климатична система.

Основни положения при монтаж на климатик

  1. Избор на подходящо място за монтаж

Вътрешното тяло трябва да се постави така, че да работи възможно най-ефективно и работата на системата да не създава дискомфорт на присъстващите в помещението. Стенните тела стандартно се монтират на 15 см от тавана, а за подовите тела трябва да се има предвид около тях да няма много мебели и вещи, които да възпрепятстват въздушния поток. Външното тяло трябва да се постави така, че да има достъп до него за последваща поддръжка и съответно да бъде защитено от влиянието на околната среда. Отстоянието му от стената трябва да е минимум 10 см, за да функционира правилно компресора и да не се възпрепятства неговата работа. Най-ефективно работи един климатик, ако има възможност вътрешното тяло да се постави успоредно на външното.

  1. Правилното отвеждане на конденза

Класическата сплит система най-общо казано включва външно и вътрешно тяло, които се свързват помежду си с медни тръби, по които циркулира хладилния агент и дренажни тръби, чрез които се отвежда конденза. Хубаво е този конденз да се отвежда във водосточна тръба, улук или по друг начин, който да не нарушава спокойствието на живущите и да не пречи на работата на климатика.

В тази връзка, когато използваме климатика в режим отопление през зимата, препоръчваме да се постави кондензна тавичка с нагревател, която предотвратява образуване на лед във външното тяло и спестява много грижи, свързани с това. Какво представлява тя можете да погледнете тук.

  1. Монтаж според теглото и размера на климатика

Когато се предприема монтаж на климатик, задължително е да се обърне внимание на размера и теглото на външното тяло и дали стената, на която се предвижда монтаж, е достатъчно надеждна, за да го издържи и функционирането на машината да не доведе до неприятни вибрации. Също при монтажа на стойките да се взима предвид дали има изолация и да се предприемат нужните мерки за безопасен и надежден монтаж.

  1. Спазване на предписаните изисквания за тръбния път

Тръбният път между външното и вътрешното тяло не бива да е прекалено дълъг, защото по този начин намалява ефективността на системата и тя по-бавно достига зададената температура на цената на по-голям разход на енергия. Същото се отнася и за диаметъра на тръбните връзки, по които преминава хладилния агент. Размерът на тръбите е индивидуален за различните модели климатици и най-често се определя от типа система и нейната мощност.

  1. Телата трябва да бъдат добре нивелирани, защото в противен случай това ще доведе до повреда на уреда.

  2. Предприемане на предпазни мерки, свързани с безопасната работа на климатика

При монтажа тръбния път се изолира с тръбна изолация, която от своя страна се покрива с бандажна лента, за да я предпази от амортизация и външно влияние. Задължително е преди да се въведе климатикът в експлоатация да се извърши вакуумиране с вакуумпомпа.

Какво включва един стандартен монтаж можете да прочетете по-подробно тук. Ако имате допълнителни въпроси или нещо неясно, не се колебайте да ни попитате на публикуваните контакти.

Не предприемайте монтаж на климатика сами

Неправилната инсталация може да доведе до повреди или до неправилно функциониране на системата. Обръщайте се към специалисти в областта, за да сте сигурни в безпроблемната работа на систематата. Отговор на въпроса защо да се обръщате към оторизирани фирми в областта на климатизацията можете да прочетете повече в тази статия.

В OXM.bg разполагаме с няколко групи за монтаж, които се формират от специалисти със солиден опит в сферата на климатизацията и дълги години се доверяваме на тяхната гъвкавост и професионализъм. Нашите екипи спазват всички стандарти за проектиране и изграждане на климатична техника на жилищни сгради, работят чисто и са винаги в готовност да Ви дадат най-оптималното решение за монтаж според спецификата на Вашето помещение.

Четири основни грешки при монтаж на климатик

  1. Пропускане на вакуумирането на системата и бандажирането на тръбната изолация.
  2. Избор на неподходящо място за монтаж на външното или вътрешното тяло.
  3. Неправилно отвеждане на конденза.
  4. Теч на хладилен агент.

Всички тези пропуски биха довели до неикономична работа на климатика, нарушаване на спокойствието и комфорта, спиране на работата на машината и други сериозни повреди. За съжаление сервизната ни практиката е показала, че предприемането на монтаж от лица и фирми с недостатъчно знания и опит повишава вероятността от допускането на подобни грешки, затова от OXM.bg апелираме да се обръщате единствено към оторизирани фирми за сервизна и монтажна дейност, които разполагат с достатъчен капацитет, за да обслужат гаранцията на Вашия климатик.

0 Продуктът е добавен в количката
0
0 0 0