Безплатна доставка за цяла България! До 48 часа
Какво е важно при избора на въздухопречиствател

Темата за нивото на замърсяване на въздуха в глобален мащаб е много сериозна и не бива да бъде подминавана с лека ръка, защото е пряко обвързана със състоянието на човешкото здраве. Според изследвания, проведени през последните няколко години, за съжаление към момента България е една от страните с най-замърсен въздух в ЕС. Високата степен на концентрация на фини прахови частици във въздуха е най-големият причинител на хронични заболявания на дихателната система и трябва да имаме предвид, че в затворени пространства, които не се проветряват редовно и циркулацията на въздуха е нарушена, въздушната среда може да бъде в пъти по-замърсена в сравнение с въздуха навън.

Кои са основните замърсители на въздуха вкъщи

На всички ни се е случвало понякога, когато стоим дълго време затворени вкъщи да изпитваме умора, главоболие, дори замаяност. В голям процент от случаите това се причинява от замърсения въздух, който дишаме не само навън, но и у дома. Сред най-разпространените замърсители на въздуха в затворени пространства са акари, мухъл, полени, бактерии и косми от домашни любимци, прах, цигарен дим и други.

Затова от OXM.bg съветваме да полагате нужните грижи, за да поддържате въздуха вкъщи възможно най-чист. Пренебрегването на тази грижа може да причини появата на алергии, дихателни проблеми и други.

Как да подобрим качеството на въздуха у дома

  • Редовно проветряване. То ще предотврати образуването на влага, която създава благоприятна среда за развитие на вредни микроорганизми. Ако в помещението влагата е прекалено много, то е хубаво да се използва влагоуловител за контрол на нивото на влажност в помещението. Периодичното опресняване на въздуха с кислород ще подобри неговото качество. Повече по темата с влагата можете да прочетете в тази статия.
  • Редовно почистване. Натрупването на прах и други замърсители създават условия за живот и развитие на акари, бактерии и други, които да причинят обостряне на алергии или по-сериозни заболявания. Затова почиствайте често подовите настилки, мебелите и други повърхности от прах и замърсявания и не забравяйте филтрите на климатиците, тъй като през тяхната филтрираща система циркулира въздуха в помещението, когато са в режим на работа. Замърсените филтри влошават не само състоянието на въздушната среда в помещението, но и функционирането на самата машина.
  • Използвайте уред за пречистване на въздуха. Ефективните уреди за пречистване на въздуха успяват да се справят с над 90% от основните въздушни замърсители като фин прах, алергени, дим и прочее. Затова е хубаво да притежавате подобно устройство, особено ако живеете в силно замърсена среда, както и ако Вие или близките Ви сте предразположени към алергии, астма и заболявания на дихателната система.

На какво да обърнем внимание при избора на въздухопречиствател

  • Капацитет според размерите на помещението

Най-ефективно ще работи уредът с подходящ капацитет за конкретното помещение. Всеки въздухопречиствател има различна мощност, която да съответства на обема на пространството, чиито въздух ще пречиства. Не препоръчваме да правите компромис и да използвате уреди, които са за по-малки помещения от това, в което ще се използва, тъй като в този случай пречистването няма да е ефикасно и в същото време устройството ще консумира повече електричество. Обратният случай, в който използвате много по-голям пречиствател, отколкото е необходимо за помещението, с идеята да се пречистват и останалите стаи в жилището, също не е удачен. Вентилаторите са с мощност, достатъчна да засмучат определен обем въздух, който да се пречисти и едно устройство за няколко пространства просто няма да има възможност да филтрира целия обем въздух.

Ако желаете пречистване на въздуха в няколко помещения, то по-скоро е по-ефективно да се използват няколко въздухопречиствателя с по-малък капацитет, който да отговаря на обема на отделните помещения, отколкото един с по-голяма мощност за няколко помещения.

  • Ниво на шум

С развитието на новите технологии съвременната техника, която се предлага на пазара, е все по-тиха, компактна и удобна за употреба. Това правило важи и за въздухопречиствателите – те работят все по-безшумно и ефективно. И все пак, ако сте чувствителни по отношение на шума или уредът е предназначен за помещение за почивка, то обърнете внимание на нивата на шум, които произвежда устройството.

Съществуват въздухопречистватели с много ниски нива на шум в режим на работа – едва 19 dB, но има и такива които достигат до 40 dB, 50 dB и повече. Това също е пряко обвързано с мощността, затова имайте предвид този показател, когато избирате такава техника.

  • Икономичност

Въпреки че пречиствателите на въздуха са уреди, които не изразходват много електричество, все пак производителите се стараят да съблюдават конвенциите за висока енергийна ефективност на технологиите и предоставят все по-ефективни уреди по отношение на икономичността. Обикновено по-бюджетните устройства се характеризират с по-висока консумация на електроенергия в сравнение с по-високия клас техника. И имайте предвид, че често по-ниската първоначална инвестиция всъщност може да  доведе до по-високи разходи в дългосрочен план.

  • Поддръжка на устройството по отношение на стойността на консумативите

Нормално е комплектът от филтри, който се използва при въздухопречиствателите да се амортизира след известно време и да се наложи неговата подмяна. Затова преди да закупите такова устройство е хубаво да проучите дали лесно може да се осигурят такива консумативи и на каква стойност са те. Съществуват марки, чиято поддръжка и гаранционно обслужване са по-усложнени, затова непременно се консултирайте със специалист по отношение на това, преди да извършите покупка.

В OXM.bg предлагаме само марки и модели, които са с утвърдено високо качество, за което гарантираме, давайки 24 или 36 месеца гаранция в зависимост от производителя, която се обслужва от нас. Ако изпитвате затруднения в избора на подходящ уред за Вас, не се колебайте да се свържете с нас за консултация и оферта.

  • Технологията на филтриране и видовете филтри

Пречиствателите на въздуха главно се различават по технологията на филтриране и видовете филтри, които използват. Обикновено всяко такова устройство има предварителен филтър, HEPA филтър и допълнителни филтри.

Предварителен филтър

Неговото предназначение е да прихваща по-едри частици във въздуха и не им позволява да достигнат основния филтър. Освен това предварителното филтриране предпазва от по-ранно амортизиране останалите, които са за по-фини частици.

HEPA филтър

Улавя частици с размери от около 0.3 микрона и е с ефективност над 90%. Справя се отлично с абсорбирането на прах, полени, бактерии и алергени. Те не се мият и бързо се амортизират, затова препоръчваме честата им подмяна, най-малко веднъж годишно в зависимост от степента на замърсяване и честотата на употреба.

Филтър с активен въглен

Главното им действие е съсредоточено в неутрализиране на дим, неприятни миризми, изпарения на различни вещества и други.

Йонизатор

Понякога по-високият клас устройства са с обогатена функционалност и имат възможността да йонизират въздуха. Електроните, които се отделят в пространството привличат повече частици посредством наелектризиране и пречистването е още по-ефективно.

През тези филтри циркулира голям обем въздух всеки час, поради което поддръжката на тяхното състояние е също от голямо значение дали уредът ще върши добра работа и то икономично. Ако си позволявате да пренебрегвате обновяването на амортизираните филтриращи компоненти, то тогава няма смисъл да използвате уред за пречистване на въздуха, тъй като когато той е замърсен, не може да функционира правилно и ефикасно.

Какво Ви препоръчваме от OXM.bg

В OXM.bg предлагаме разнообразни марки и модели въздухопречистватели, подходящи за различни изисквания, предпочитания и потребности и искаме да Ви препоръчаме следните брандове.

DAIKIN

Не можем да пропуснем продуктите на световния лидер в климатизацията и вентилацията, а именно Daikin, който успешно диференцира своите уреди за пречистване на въздуха главно с иновативната технология за филтрация, която използват.

Освен стандартните HEPA филтри за ултра фини частици, Daikin патентоват т.нар. Flash Streamer технология за качествено филтриране. При нея се използват електрони, които предизвикват реакцията с вируси, бактерии, алергени, миризми и други замърсители и поддържат качеството на въздуха постоянно високо.

Някои модели използват и допълнителна функция за овлажняване на въздуха, което осигурява поддържането на една здравословна въздушна среда у дома.

MIA AIR

Продуктите използват ефективна система за филтрация на въздуха в помещението, която се състои от два предварителни филтъра за по-едри частици и два HEPA филтъра за по-микроскопични такива. Това, което отличава тези устройства от масовите, е техният капацитет. Пречиствателите на MIA AIR са приложими за промишлени помещения до 100 кв.м, което ги прави подходящи за търговски зали и обекти, конферентни зали, индустриални помещения и други.

Притежават вграден WiFi контролер, който позволява отдалечен контрол на качеството на въздуха в помещението лесно и удобно посредством мобилно приложение.

В заключение отново искаме да обърнем внимание, че състоянието на въздуха, който дишаме всеки ден оказва пряко влияние върху нашето здраве и кондиция. Затова не махайте с лека ръка на ежедневното главоболие, замаяността, липсата на концентрация, а се замислете за чистотата на средата, в която прекарвате по-голямата част от ежедневието и предприемете необходимите мерки. Ние от OXM.bg сме насреща, когато имате нужда от съвет и насоки кое решение е подходящо за Вашия случай.

0 Продуктът е добавен в количката
0
0 0 0