Безплатна доставка за цяла България! До 48 часа
Как да изберем влагоабсорбатор за вкъщи?

Ах, тази влага

Зима е. Вкъщи е топло и уютно, а от другата страна на прозореца е студено и температурите са отрицателни. Това е идеалната ситуация за образуване на конденз и наличие на влага в помещението. Още повече, ако е добре изолирано. При т.нар. „ново строителство“ стремежът за постигане на минимални топлозагуби от една страна се отразява негативно на вентилацията от друга страна и създава предпоставки за поддържане на висока влажност на въздуха, тъй като вследствие на по-голяма температурна разлика между температурата навън и тази в помещението, се образува конденз, който не успява да се изпари или отведе. Ако не се предприемат нужните мерки, в такава среда лесно започва да се образуват мухъл и плесен, което влошава качеството на въздуха и повлиява човешкото здраве.

Трябва да се има предвид и, че обичайно по-висока е влажността на въздуха в пространства, където се готви или се помещават много растения, както и в жилища, позиционирани в близост до водоеми.

В такива случаи от OXM.bg съветваме често да проветрявате стаите у дома и да използвате уреди за редуциране на нивото на влажност в помещението, когато се налага.

Какъв е принципът на работа на електрическите влагоуловители

Принципът на обезвлажняване е изключително опростен и представлява всмукване на влажен въздух, който се изстудява, за да може образуваната течност да се събере в обособения резервоар и уредът да върне „изсушен“ въздух в помещението, който обичайно е с по-висока температура от тази на постъпилия. Целият процес се извършва посредством комбинираната работа на компресора, вентилатора, изпарителя и кондензатора.

 

Съвременните устройства автоматично се изключват, когато се достигне желаната степен на влажност и индикират, когато резервоарът трябва да се освободи. Консумацията е несъществена, а дизайнът позволява лесното му преместване от едно място на друго.

Ползи от използването на влагоабсорбатор

Най-съществената полза е свързана със създаването на здравословна въздушна среда. Влагата създава условия за развитието на мухъл и плесен, които вредят не само на нашето здраве, но и оказват негативно влияние върху общото състояние на нашия дом. Влажният въздух може да обостри алергии и да предизвика други здравословни проблеми. Мебелите, особено дървените, стените и други също страдат в една или друга степен, когато са в помещения с висока влажност.

Използването на влагоуловител може да предотврати тези вредния влияния и създава една по-комфортна и полезна въздушна среда.

Как да изберем подходящ уред за нашите нужди

В зависимост от мощността си влагоуловителите могат да абсорбират влага от 10 литра на ден до над 50 литра на ден. Един от най-важните показатели, който трябва да съблюдаваме при избора на уред за обезвлажняване, е притока на въздух, който се измерва в кубически метри на час и показва какъв е обемът на въздуха, който може да премине през утройството за 1 час. И за да преценим кой уред ще върши най-добра работа за нашия случай, е необходимо да знаем кубатурата на помещението ни. Умножаваме стойността й по 3 и получаваме въздушния дебит за нашето помещение, спрямо който определяме кой уред ще бъде подходящ за него.

От OXM.bg препоръчваме да не използвате прекалено слаб или прекалено мощен влагоуловител, а да изберете такъв с параметри, отговарящи на конкретните условия.

Как да изчислим капацитета на влагоуловителя, който ще отговаря на нашите нужди с примерни показатели

Ако помещението Ви е със следните параметри:

  • Дължина 5 м;
  • Ширина 5 м;
  • Височина 2.60 м;

То кубатурата представлява произведението на тези параметри, а именно:

  • 5 х 5 х 2.60 = 65 куб.м

Умножаваме този обем по три и получаваме с какъв въздушен дебит приблизително трябва да е влагоуловителят.

  • 65 х 3 = 195 куб.м/ч

Което означава, че трябва да търсим уред, чийто приток на въздух е около 200 куб.м на час. Обикновено влагоуловителите с капацитет на обезвлажняване от 20 литра на ден или 30 литра на ден са с такъв дебит.

Разгледайте наличните продукти тук и изберете най-подходящия за Вас! Ако изпитвате затруднения в избора, то не се колебайте да ни потърсите на публикуваните контакти. Консултантите ни ще се погрижат да вземете възможно най-информираното и правилно решение.

Как да използваме влагоабсорбатора правилно

  • За да работи ефективно, уредът трябва да се пoстави в средата на стаята и да се затворят вратите, за да не се подвежда устройството за обема на пространството.
  • Препоръчваме да се осигури достатъчно свободно пространство около уреда, за да работи възможно най-добре.
  • Влагоуловителите имат компресор и работят с хладилен агент, затова се опитайте да го използвате и превозвате само в изправено положение, за да се избегне изтичането на фреон.
  • Влагоуловителите функционират най-ефективно при положителни температури, затова препоръчваме да ги използвате в обозначения температурен диапазон.
  • Хубаво е в близост до уреда да няма източник на топлина като печка например, защото това ще повлияе негативно върху неговата работа.

Съвременният начин на живот все повече налага необходимостта от използване на такива уреди, за да се поддържа качеството на въздуха в помещението на възможно най-високо ниво и не трябва да пренебрегваме грижата за него, защото така пренебрегваме нашето здраве и това на близките ни.

0 Продуктът е добавен в количката
0
0 0 0