Безплатна доставка за цяла България! До 48 часа
Защо е важно да правим профилактика на климатика редовно

Какво представлява стандартната профилактика

Профилактиката е част от цялостната поддръжка на климатичната система и представлява почистване на климатика, като при стандартната процедура се премахват замърсявания на основните елементи на вътрешното тяло в това число:

  • прахови филтри;
  • топлообменник;
  • кондензна ваничка;
  • дренажна система.

Необходимо е да се извършва от специализиран сервизен екип, който има опит в поддръжката на климатична техника, за да се избегне неправилно прилагане на сервизни практики и последващи сериозни повреди.

Ако климатикът дава някакви необичайни признаци на работа, като например не топли добре, не охлажда добре и прочее, то при необходимост се извършват замервания на налягането на фреона и на температурата на изходящия въздушен поток.

Искаме да обърнем внимание, че проверката на фреона се извършва, само ако климатикът има някакъв проблем, тъй като при процедурата се губи известно количество хладилен агент, което не е фатално, но не е препоръчително както от гледна точка на функционирането на машината, така и с оглед опазването на околната среда.

В OXM.bg разполагаме с професионалисти със значителен опит в сферата на климатизацията, които познават в дълбочина спецификата на широка гама климатици от всеки тип, а това гарантира високото качество на услугата и високата степен на успеваемост при сложни казуси.

3 основни позитива от профилактирането на климатичната система

Поддържане на здравословна въздушна среда

Натрупването на прах, твърди частици и други замърсители създава условия за развитието и разпространението на вируси, вредни бактерии, които оказват негативно влияние върху нашето здраве. Циркулирането на замърсен въздух в помещението може да отключи заболявания от различно естество като дихателни, сърдечно-съдови проблеми, както и обострянето на алергии, усещане за умора и други. Затова не пренебрегвайте поддръжката на Вашия климатик и се грижете редовно за почистването на праховите филтри.

Натрупването на замърсявания за дълъг период от време в климатичната система благоприятства образуването на мухъл и плесен в кондензната ваничка и дренажната система особено лятото, когато климатикът работи в режим на охлаждане. Тогава започва да се усеща характерна миризма на кисело, която е признак на такъв вид замърсяване. При наличие на такъв проблем е необходимо да се обърнете към сервизен екип, който да почисти обстойно отделните елементи с подходящи препарати.

Предотвратява евентуални повреди

Мръсният климатик създава предпоставки той да работи по-затруднено, за да достигне зададената температура както в режим на отопление, така и в режим на охлаждане, а форсираната работа на машината може да доведе до сериозни най-често механични повреди вследствие на натрупване на частици, прегряване и други.

Редовната грижа за Вашия климатик гарантират неговата безпроблемна работа за дълъг период от време и могат да удължат живота на системата като цяло. Разходът за годишна профилактика може да бъде в пъти по-нисък в сравнение с разхода за евентуален ремонт или в краен случай инвестиция за изцяло нова система. Затова от OXM.bg препоръчваме поне един път в годината да се обръщате към обслужващия екип за извършване на професионална профилактика. Това ще Ви спести много неприятности и допълнителни разходи.

Повишава ефективността на работа на машината

Ако филтрите, топлообменникът и цялостната вътрешна среда на климатика е чиста, то тогава той работи много по-ефективно и с намален разход на енергия в сравнение с функционирането му при натрупан прах и други замърсители в него. Ако въздушните филтри не се почистват редовно, наслоената мръсотия затруднява циркулацията на въздуха в помещението, както и постигането на желаната температура, затова машината е принудена да навакса за сметка на увеличаване на мощността, което е обвързано с повишен разход на електричество.

Кога и колко често да правим профилактика

В OXM.bg не задължаваме нашите клиенти да извършват профилактика на климатика, за да важи дадената гаранция, но препоръчваме посещение на екипа ни минимум веднъж в рамките на гаранционния период, за да почисти прецизно Вашата машина.

Климатикът не е изолирана система от околната среда. Дори и да не го използвате той събира прах и частици, които могат да нарушат правилното му функциониране. Затова е хубаво веднъж преди стартиране на отоплителния сезон и веднъж преди продължително преминаване в режим на охлаждане да се направи основно почистване на вътрешното тяло. Така можете да бъдете спокойни, че климатикът Ви ще работи добре и ефективно.

Съществуват случаи, при които климатичната система работи в условия с висока степен на замърсеност като промишлени помещения, обществени сгради и други. Тогава е необходимо по-често да се извършва посещение от специалист за профилактика.

Как да се свържете с нас

В OXM.bg предлагаме както стандартна профилактика, където почистването е основно на вътрешното тяло на климатика, така и пълна такава, при която се демонтира цялата система и се почиства в сервиз. Последвайте връзката, за да прочетете подробно какво включват двете услуги и на каква стойност са те.

Извършваме както гаранционно, така и извънгаранционно обслужване и можете да направите заявка на публикуваните телефонни номера или онлайн през формата за контакт.

Ако във Вашия случай има някакви специфики или въпроси, то не се колебайте да ни потърсите за помощ!

0 Продуктът е добавен в количката
0
0 0 0