Безплатна доставка за цяла България! До 48 часа
С какъв климатик е най-подходящо да се отопляваме?

За разлика от първите климатици, чието основно предназначение е било да охлаждат, климатичната техника в днешно време се използва както за климатизиране през горещите дни, така е и едно от най-надеждните отоплителни средства през зимата. Но за да разберем точно кои климатици са подходящи за справяне със специфичните зимни условия, е необходимо да вземем предвид спецификите на помещението и климата в съответното населено място, тъй като една машина ще работи различно при различни условия.

4 основни предимства на отоплението с климатик

 1. Най-икономичният вариант до момента за поддържане на комфортна температура в помещението при оптимален разход на електроенергия. За разлика например от печките, конвекторите или маслените радиатори, чиято консумация е равна на отдадената енергия, климатиците отдават повече и изразходват по-малко. Това е главното преимущество, поради което този вид техника е най-използвана за отопление през зимата.
 2. Климатикът е единственото средство, което може да отоплява и да охлажда и не се налага да се купуват отделни уреди, които да изпълняват поотделно двете функции.
 3. За разлика от отоплението с дърва например, климатиците не замърсяват, не заемат много пространство и са лесни и удобни за употреба.
 4. Инверторните климатици не се изключват през зимата, за да се спести консумацията на електричество, което е обвързано с поддържане на постоянна температура, дори когато не сме си вкъщи. Докато при другите уреди помещенията изстиват, защото се изключват и след това при включване изразходват много повече енергия, за да наваксат температурната разлика.

На какво трябва да обърнете внимание, когато избирате климатик за отопление?

 • Реномирани брандове

Когато става въпрос за отопление, е хубаво да се спирате на марки, които са с доказано добра репутация в предлагането на климатична техника, тъй като машините, които те предлагат, по презумпция са по-надеждни и по-издръжливи при екстремни температурни условия. В повечето случаи почти всички марки са разработили модели с по-широк температурен диапазон, които са оптимизрани за отопление, но за съжаление не всички се справят успешно в реална среда. Затова е хубаво да се обърнете към нас за консултация, за да Ви информираме за кои машини има реално позитивни отзиви и са подходящи за Вас.

 • Подходящ капацитет

Климатици, които са една и съща мощност, например 12 000 BTU, много често са с различен максимален капацитет на отопление и охлаждане. Стандартните „12-ки“ обслужват добре помещения с площ от около 20-25 кв.м, но има и марки и модели „12-ки“, които са по-мощни и могат да климатизират спокойно помещения дори над 30 кв.м. Една от основните разлики между „евтините“ и „скъпите“ машини е именно тази – в реалната мощност на климатика. Затова е хубаво да обърнете внимание на този показател, когато търсите климатик за отопление и да изберете по-мощна машина, чиято работа няма да се форсира, когато навън стане по-студено и ще Ви топли по-икономично.

 • Условията в помещението

Само размерите на помещението далеч не определят какъв климатик е удачен за него. От значение са редица фактори, които трябва да имате предвид, когато избирате климатик за отопление. От OXM.bg препоръчваме да си отговорите на следните въпроси:

 1. В къща или апартамент са помещенията, които искате да отоплявате?
 2. Има ли добра изолация?
 3. Каква е дограмата?
 4. Какво е изложението?
 5. Какъв е климатът в населеното място, където се намирате?

Ако стаите Ви не са добре изолирани, с дограма, която не е в добро състояние или изложението е неблагоприятно, то е най-добре да се насочите към машини с по-висок капацитет в режим на отопление, за да може да се компенсират големите топлозагуби, които произтичат от тези условия. Това важи и когато търсите отопление за къщи, защото при тях по подразбиране се поддържа по-трудно температура в сравнение с един апартамент, където влияние оказва и отопляването в съседните жилища.

Кои климатици за отопление препоръчваме в OXM.bg?

Всяко помещение е индивидуално и се характеризира с определени специфики, поради което една и съща климатична система е възможно да работи по различен начин, тъй като е подложена на различни условия на работа. Затова когато Ви предстои избор на климатик, би било хубаво да се обърнете за съвет към нашите консултанти, които ще предложат решение, което е съобразено с условията в помещението, с Вашите изисквания, предпочитания и бюджет.

И все пак искаме да Ви препоръчаме три водещи серии, които са оптимизирани за отопление и са доказали надеждността си при по-ниски външни температури, като сме ги подредили в низходящ ред по цена.

Климатик

Предимства

DAIKIN URURU SARARA

 • Надеждно отопление дори при – 20 °C.
 • Много висока енергийна ефективност (клас А+++).
 • Еко фреон R32.
 • Овлажняване и в режим на отопление.
 • Изсушаване без влияние върху температурата в помещението.
 • Внася свеж въздух отвън.

 

MITSUBISHI ELECTRIC ZUBADAN

 • Надеждно отопление дори при – 25 °C.
 • Високи показатели на енергийна ефективност (клас А+++).
 • Интелигентен сензор за човешко присъствие.
 • Двойна ламела за оптимално разпределение на въздушния поток.
 • Плазмен филтър, който неутрализира в максимална степен замърсителите във въздуха.

 

GENERAL FUJITSU NORDIC

 • Надеждно отопление дори при – 30 °C.
 • Изключително икономичен (клас А+++).
 • Здравословна въздушна среда благодарение на йонизиращия и ябълково-катехиновия филтър.
 • Вертикално реене на ламелите за по-равномерно разпределение на температурата в помещението.
 • В добро съотношение цена-качество.

 

 

 

Надяваме се тази информация да Ви е била полезна и поне малко да Ви е насочила в решението Ви за покупка на уред за отопление. Ще се радваме, ако можем да помогнем в осигуряването на едно комфортно и сигурно отопление през зимата. Не се колебайте да се обърнете към нас за съвет!

 

0 Продуктът е добавен в количката
0
0 0 0