Безплатна доставка за цяла България! До 48 часа
Колко харчат климатиците?

Това е въпрос, който няма еднозначен отговор, тъй като как ще работи един климатик и съответно колко енергия ще консумира зависи от редица фактори, които най-общо са свързани с климатичните особености в населеното място, където се намирате; условията в помещението по отношение на топлозагуби и модела на самия климатик. Но в следващите редове ще се опитаме да обясним  на какво да обръщате внимание при избора на климатик, ако приоритет за Вас е неговата икономичност и как да изчислявате колко приблизително ще консумира климатикът.

Енергийна ефективност при климатиците

Когато говорим за икономичност при климатиците, не можем да подминем най-важният показател, който може да оразмери до известна степен ефективността на една климатична система. Това е енергийната ефективност, която при климатиците се разделя на два основни коефициента според сезонността и климатичната зона: SEER и SCOP. Няма начин да не сте чували за тях, но какво всъщност представляват те?

  • Какво измерва SEER?

SEER най-общо казано представлява сезонният коефициент на трансформация. Той се получава като съотношение между отдавана и консумирана енергия в режим на охлаждане.

  • Какво измерва SCOP?

SCOP представлява сезонен коефициент на енергийна ефективност, който се получава като съотношение между отдавана и консумирана енергия в режим на отопление.

И при двата показателя колкото по-високи са стойностите им, толкова по-висок клас е климатикът, т.е толкова по-икономичен е той. В табличката по-долу показваме нагледно йерархията на класовете спрямо показателите за енергийна ефективност, по които можете да се ръководите, когато търсите много икономичен климатик.

КЛАС

SEER

SCOP

(ефективност в режим на охлаждане)

(ефективност в режим на отопление)

A+++

SEER ≥ 8.50

SCOP ≥ 5.10

A++

6.10 ≤ SEER < 8.50

4.60 ≤ SCOP < 5.10

A+

5.60 ≤ SEER < 6.10

4.00 ≤ SCOP < 4.60

A

5.10 ≤ SEER < 5.60

3.40 ≤ SCOP < 4.00

B

4.60 ≤ SEER < 5.10

3.10 ≤ SCOP < 3.40

C

4.10 ≤ SEER < 4.60

2.80 ≤ SCOP < 3.10

D

3.60 ≤ SEER < 4.10

2.50 ≤ SCOP < 2.80

E

3.10 ≤ SEER < 3.60

2.20 ≤ SCOP < 2.50

F

2.60 ≤ SEER < 3.10

1.90 ≤ SCOP < 2.20

G

SEER < 2.60

SCOP < 1.90

 

Какъв е разходът за електричество на климатика в режим на отопление?

Тук акцентираме върху това как да изчислим консумацията на климатика, когато го използваме за отопление през зимата, тъй като на един климатик му е необходима повече енергия в режим на отопление, отколкото в режим на охлаждане. И дали един климатик е качествен най-сигурно се определя от това как се представя през зимния сезон, защото всеки климатик може да охлажда добре, но не всеки климатик отоплява еднакво ефективно всяко помещение. Това зависи от съвкупност от фактори като:

  • климатичните особености в съответното населено място;
  • размерите на помещението;
  • какво е изложението;
  • каква е дограмата;
  • жилището има ли изолация;
  • помещението в къща или апартамент е;
  • ако помещението е в апартамент, на кой етаж е и други.

Ако разгледаме един идеален пример за помещение около 20 кв.м, при което условията са благоприятни и няма големи топлозагуби, приблизителната нужда от топлина за това помещение при външна температура около -7 °C е около 3 kW. Което означава, че една климатична система с мощност 12 000 BTU, среден клас А+, който за отдаване 4 kW, средно консумира 1 kW, за това помещение няколко часа, докато достигне зададената температура, ще харчи под един киловат на час, след което за поддържане ще консумира минимума си. При различните модели този минимум варира, но приблизително става въпрос за консумация под половин киловат.

При хиперинверторните климатици, които са клас А+++, съотношението между отдавана и консумирана енергия достига 5 към 1 и там говорим за минимална консумация под 300 W на час.

Какво обаче струва всичко това накрая? Най-лесно е да изчислим разхода с конкретен пример. За него избираме един от най-продаваните модели в OXM.bg на марката GENERAL FUJITSU, модел ASHG12KGTA / AOHG12KGCA.

Технически характеристики

Отдавана мощност на охлаждане:

Консумация в режим на охлаждане:

0.90 – 3.40 – 4.10 kW

0.81 kW

Отдавана мощност на отопление:

Консумация в режим на отопление:

0.90 – 4.00 – 6.10 kW

0.91 kW

 

Ако вземем енергийните нужди на примерното помещение по-горе, тук ситуацията е следната: при необходимост от 3 kW топлина, този климатик ще изконсумира около 700-800 W на час, докато достигне температурата, която сте задали на дистанционното. След което за поддържане ще падне на около 200 W на час. Toва число се получава като вземем средния сезонен разход на тази машина в режим на отопление от етикета, която е 685 kWh и изчислим приблизително средната консумация за час за поддържане.

Това означава, че при цена на тока от около 0.20 лв./kWh разходът за отоплителния сезон на този модел е 137 лева, а за летния сезон е 28 лева.

 

4 основни съвета за по-икономична работа на климатика

Би било хубаво всеки потребител да има възможност да си закупи по-икономична машина, но тя ще пести енергия и ако знаем как да я използваме правилно в режим на отопление. В тази връзка OXM.bg препоръчва:

  1. Да не изключвате климатика през целия отоплителен сезон, а само да регулирате температурата, защото когато изключвате един инверторен климатик, след като го включите, ще изхарчи повече ток, отколкото ако го оставите да работи постоянно.
  2. Да задавате оптимална температура за отопление от около 23-25 градуса, тъй като големите температурни разлики между външна температура и зададената в помещението затрудняват работата на машината и тя изразходва повече енергия.
  3. Да не оставяте отворени вратите и прозорците, тъй като по този начин изпитвате капацитета на системата и тя постоянно се опитва да компенсира температурната разлика с по-голяма мощност.
  4.  Да задавате автоматичен режим на вентилатора.

Малко по-подробно как да се държим с климатика в режим на отопление можете да прочетете в статията тук и трябва да имате предвид, че най-малко харчи климатикът, който работи в условия с минимални топлозагуби, което се постига с добра изолация, надеждна дограма и благоприятно изложение.

 

0 Продуктът е добавен в количката
0
0 0 0