Безплатна доставка за цяла България! До 48 часа
Какво е инверторен климатик?

Вече почти всички климатици, които се предлагат на пазара, са от така наречения инверторен тип и по-малко се срещат климатици, които са конвенционални, защото инверторните машини са по-икономични, екосъобразни, с подобрена технология и като цяло се характеризират с повече предимства, отколкото обикновените климатични системи. Всички сме чували за инверторни климатици, но дали всички разбират какво представляват те. Точно това обясняваме в редовете по-долу.

Как всъщност работят инверторните климатици?

Най-лесно се обяснява като сравним работата на инверторния климатик с шофирането. При тръгване ние леко натискаме педала на газта и постепенно автомобилът се ускорява до желаната скорост и за да я поддържаме, внимателно отпускаме. Ако ни се наложи да изкачим наклон, отново подаваме газ малко по-силно и след това отново отпускаме за поддържане. По този начин разходът на гориво е минимален и предотвратяваме по-бързата амортизация на автомобила.

На този принцип работи и един инверторен компресор, който определя мощността според температурата в помещението и условията на външната среда. Затова и разходът на електричество е в пъти по-малък. Инверторните климатици са с около 30% по-икономични в сравнение с конвенционалните си еквиваленти, затова са едно от най-прилаганите средства за отопление през зимата.

Каква е разликата между инверторен и конвенционален климатик?

Основната разлика е в компресорите на двата вида системи. При обикновените зададената температура се достига при пълна мощност на компресора с максимална консумация, докато при инверторните мощността се определя автоматично в зависимост от температурата в помещението и външната температура. За да се види по-ясно разликата, ще дадем следния пример:

Навън е около -7 градуса, включваме климатика в режим на отопление на 25 градуса в помещение около 20 кв.м, където температурата е 16 градуса. Един инверторен климатик среден клас, за да компенсира температурната разлика, ще отдаде малко над 3 киловата топлина, за които разходът ще е около 900 W електричество. След като достигне зададените стойности на дистанционното, оборотите на компресора ще паднат на минимума си и за поддържане консумацията ще падне под половин киловат, което варира според модела и марката на климатика.

Какви са предимствата и недостатъците на инверторните климатици?

Като цяло основната цел на една нова технология е да изчисти слабостите на старата, като предложи подобрени функционалности, но все пак като всяко ново нещо, особено когато говорим за техника, и тук трябва да сме подготвени за отрицателните страни, които в този случай за щастие не са много.

  1. Какви са основните недостатъци на климатичните системи от инверторен тип?
  • Поради по-плавното повишаване на оборотите на компресора при тях отоплението се случва малко по-бавно, затова в режим на отопление инверторните климатици не се изключват през целия отоплителен сезон, а се регулира само температурата, за да се поддържа постоянно комфортна среда в помещението с цел постигане на по-нисък разход на електричество.
  • На по-висока цена са. За инверторните климатици първоначалната инвестиция е по-висока, но тя се възвръща многократно с по-ниските сметки за ток. Така че този фактор не е точно недостатък, ако погледнем покупката на климатична система в дългосрочен план.
  1. Какви са предимствата?
  • По-ефективно и по-икономично отопление. Това предимство произтича от автоматичното определяне на мощността спрямо условията в помещението и тези навън.
  • По-надеждно размразяване в сравнение с конвенционалните климатици, което ги прави по-доброто решение, ако възнамерявате да се отоплявате основно с климатици.
  • Ефективна работа дори при по-ниски външни температури. Конвенционалните машини за съжаление работят добре, докато навън градусите не паднат под нулата. Докато стандартният инвертор работи на средни стойности до – 15 градуса външна температура. Проектират се и инверторни климатични системи, оптимизирани за отопление, чиито външни тела са тествани при екстремни външни условия и работят ефективно дори при – 20 °C, - 30 °C външна температура.

В OXM.bg имате богат избор от инверторни климатици от водещи производители в различен ценови сегмент, предназначени за всякакви помещения и бюджети. Ако се затруднявате в избора, винаги стоим насреща, за да дадем съвет. Не чакайте последния момент, за да се почувствате комфортно у дома.

0 Продуктът е добавен в количката
0
0 0 0