Безплатна доставка за цяла България! До 48 часа
Какви филтри за пречистване на въздуха се използват при климатиците

Климатиците отдавна вече на са просто само средство за отопление и охлаждане, но с развитието на технологиите предлагат все повече допълните функционалности, адаптирани към съвременния начин на живот. Тяхната цел е не само да улесняват нашето ежедневие, но и да се грижат за поддържането на здравословна въздушна среда в помещението. Въпреки че основната работа на климатика е да осигурява комфортна температура в помещението, то от голяма важност за качеството на въздуха, който циркулира, е наличието на надеждна технология на филтрация. За да изясним на какво трябва да обръщате внимание, когато търсите климатик с обогатена система за филтриране, първо искаме да диференцираме отделните типове филтри, и да обясним на достъпен език какво е тяхното предназначение и по какъв начин функционират те.

Основни видове филтри при климатиците

Не непременно, но обикновено климатичните системи от по-нисък и среден клас, които се характеризират с базови и стандартни функции, са снабдени с обикновени прахови филтри за улавяне на прах и по-едри частици, докато при системите от по-висок клас се наблюдава интегрирането на по-ефективни и по-иновативни средства за пречистване на въздуха.

Плазмен филтър

Тази система за пречистване се счита за една от най-надеждните и най-ефективните при климатичната техника. Успява да унищожи до голяма степен микроскопични бактерии, алергени, вируси, срещу които стандартният прахов филтър е безсилен. Освен това ефективно неутрализира неприятните миризми. Плазмената електрическа система се състои от електростатичен филтър, зареден с положителни йони и йонизиращ филтър с отрицателни йони, които променят заряда на кислорода и го превръщат в озон. Озонът представлява молекула от три атома кислород. Той е изключително нестабилен и при контакт с оксидиращо вещество отделя атом кислород, който се свързва със замърсителя във въздуха и го окислява. По този начин може да пречисти въздуха и водата.

Плазменият филтър е един от най-ефикасните инструменти при климатиците за пречистване на въздуха. Принципът му на функциониране го прави на практика неамортизируем. Затова когато сте изправени пред избора какъв климатик да изберете, проучете каква пречистваща система използва машината, тъй като качеството на въздуха е от изключителна важност за нашето здраве и не бива да се пренебрегва.

Фотокаталитичен филтър с титаниев апатит

Улавя летливи вещества във въздуха като полени, акари, формалдехид и други алергени. Предотвратява развитието на вредни бактерии и вируси, както и неутрализира лошите миризми от околната среда.

Принципът на действие протича в две стъпки:

  • Слоят от калциев хидроксиапатит във филтъра абсорбира замърсителите във въздуха.
  • Титаниевият оксид разпада тези вещества на вода и въглероден оксид. Той е активен след излагане на слънчева светлина.

Като краен резултат се постига обдухването на пречистен въздух в помещението.

 

Прахов филтър

Стандартните въздушни филтри се използват при всички климатици. Те представляват обикновено две пластмасови мрежички във вътрешното тяло, които пречистват въздуха от прах и други частици с по-голям размер и предпазват освен това топлообменника от замърсяване. От OXM.bg препоръчваме редовното им почистване с вода поне веднъж на една-две седмици, тъй като липсата на хигиенна поддръжка не само влошава качеството на въздуха, но и намалява ефективността на работата на машината и това води до увеличаване на изразходваната енергия. Дори би могло да доведе до сериозни повреди и дефекти. За да избегнете подобни негативни последици освен регулярното почистване на филтрите съветваме всяка година да правите стандартна профилактика, при която се почиства цялото вътрешно тяло и това предотвратява запушването на дренажната система и развитието на бактерии, мухъл, плесен и други.

В OXM.bg извършваме както стандартна профилактика, така и пълен профилактичен преглед, при който почистваме ефективно цялата система в това число и външното тяло. Заявка за посещение от специалист можете да направите бързо и лесно през формата за контакт.

Йонизиращ филтър

Филтърът окислява и разрушава структурата на замърсителите във въздуха посредством насищането с отрицателни йони, които поддържат здравословна въздушна среда в помещението. Климатиците, снабдени с йонизатори, произвеждат йони с положителен (катиони) и отрицателен заряд (аниони). Анионите наелектризират праховите частици във въздуха с отрицателен заряд, които от своя страна се привличат от положително заредения филтър и се натрупват в него.

Научните изследвания показват, че въздействието на отрицателните йони е изключително полезно за човешкия организъм. Най-високо ниво на концентрация на отрицателни йони в естествен вид се среща в природата и по-конкретно в планината, в близост до водоеми и други. В градовете, където въздухът е силно замърсен, наличието на отрицателни йони е в пъти по-малко в сравнение с извън населените места и затова се използва изкуствена йонизация, която да балансира съотношението между положителните и отрицателните йони във въздуха.

Йонизацията предотвратява разпространението на вируси, понижава нивото на запрашеност в помещението и действа противоалергенно.

Електростатичен филтър

Повечето модели климатици имат такъв филтър, който обикновено е обработен допълнително с някакво активно вещество с антибактериално действие. Могат да се срещнат филтри с катехин (ябълков или уасаби), филтри с активен въглен и други. Техният срок на ефективно действие е много по-кратък от този на фотокаталитичния филтър, който се саморегенерира от слънчевата светлина и е много ефикасен.

Тяхното основно действие е унищожаване на вируси, бактерии и обезмирисяване.

Как да почистваме филтрите на климатика

Самостоятелната поддръжка на климатика, която се изразява в редовно почистване на въздушните филтри, е задължителна за безпроблемната и ефективната работа на климатика. Пренебрегването на това условие води до циркулиране на замърсен въздух, възникване на неприятна миризма, невъзможност на климатика да стопли или охлади добре. Освен това всичко това води до повишен разход на енергия и евентуално възникване на допълнителни разходи за ремонтна дейност, в случай, че някой елемент даде дефект.

От OXM.bg препоръчваме редовно да почиствате филтрите на климатика под течаща вода, за да предотвратите евентуални проблеми. Те стандартно се намират във вътрешното тяло и тяхното измъкване е улеснено, като са прикрепени между капака и топлообменника. След като измиете филтрите, те трябва да бъдат добре подсушени, преди да ги поставите отново. Как да почистваме климатика си можете да прочетете по-подробно в тази статия.

Топ 3 серии климатици с надеждна филтрираща система

Plasma Quad Plus на Mitsubishi electric

Плазменият филтър на Mitsubishi electric разпада ефективно структурата на над 90% от вирусите, бактериите и други замърсители във въздуха и ги превръща в безвредни частици. Неутрализира успешно и лоши миризми от тютюнев дим, домашни любимци и други.

Сериите, които са снабдени с такава система на филтриране са хиперинверторите FH и LN, които поддържат комфортна температура при много нисък разход на енергия.

Flash Streamer на Daikin

Сериите Perfera, Stylish и Ururu Sarara пречистват въздуха в помещението именно с тази технология и можете да разчитате на тях, че ще поддържат здравословна въздушна среда у дома.

Plasma Air Clean при General Fujitsu

Nocria X на General Fujitsu се грижи за чистотата на въздуха, който циркулира в помещението, с помощта на плазма филтър, който неутрализира прах, алергени, бактерии и други вредни микро частици посредством статично електричество.

И в заключение искаме да отбележим, че при избора на климатик освен фактори като икономичност и капацитет, технологията за филтриране на въздуха също е показател, на който е хубаво да обърнем внимание, тъй като оказва голямо влияние върху качеството на въздуха в помещението и върху нашето здраве и това на близките ни. Затова избирайте разумно, а ние от OXM.bg сме винаги на разположение, за да Ви предоставим информирано решение.

 

0 Продуктът е добавен в количката
0
0 0 0