Безплатна доставка за цяла България! До 48 часа
Как да размразим климатика?

Климатиците в последно време са се превърнали в едно от най-предпочитаните средства за отопление поради редица предимства, които предоставят те. И в тази връзка едно от най-големите опасения е дали машината, която сме избрали, е надеждна при по-ниски външни температури и дали няма да замръзне и да спре да работи, когато навън стане по-студено. При инверторните климатици този въпрос е решен по интелигентен начин чрез автоматичната функция за размразяване. Но преди да обясним как точно работи тя, нека първо разгледаме причините, поради които най-често замръзва климатикът.

Защо замръзва климатикът?

  • При проблеми в налягането на хладилния агент.

Замръзването не е част от естественото поведение на системата. Обикновено сигнализира за нередност в налягането на фреона, което най-често е причинено от наличието на теч на хладилния агент. Климатикът е затворена система и не би трябвало фреонът да изтича в околната среда, но при повреда или при дългогодишна работа на машината това се случва. Тогава поради недостатъчното количество хладилен агент, което е точно определено за всяка система, много често се предизвиква замръзване на външното тяло. Затова от OXM.bg препоръчваме поне веднъж в годината да се обръщате към наш екип за профилактика, при която се извършват замервания на налягането и се констатира дали машината функционира правилно.

  • Ако климатът се характеризира с висока влажност или се образува гъста мъгла.

Когато е зададен режим на отопление, външният топлообменник се охлажда и високата влажност и наличието на мъгла ускоряват натрупването на скреж, което означава, че външното тяло може да замръзне и причината за това не са непременно ниските температури.

  • Ако климатикът не е включван дълго време.

В никакъв случай не изключвайте климатика през зимните месеци, защото това може да наруши нормалното му функциониране от една стара, а от друга страна да работи с по-висок разход на енергия. Когато дълго време не сме включвали климатичната система, наваксването на температурната разлика между зададената и стайната температура, съчетано с много ниски външни температури, може да доведе до форсиране на работата на системата и в някои случи до замръзване на външното тяло. Затова препоръчваме да оставяте климатика да работи през целия зимен сезон и когато не сте си вкъщи само да понижавате градусите на дистанционното. Това ще предотврати проблеми и ще спомогне за поддържането на комфортна температура с много нисък разход на електричество.

Какво представлява функцията размразяване (defrost)?

Когато климатикът е в режим на отопление, вътрешното тяло обдухва топъл въздух, но от външното се отделя студен такъв, което при по-ниски външни температури, често предизвиква образуването на скреж. Тогава, за да се предотврати сериозно замръзване на системата, тя се включва автоматично на режим на размразяване, при който вентилаторът на вътрешното тяло спира да работи, докато външното тяло се затопля и скрежът се превръща в конденз, който се отвежда навън. Продължителността на този процес е различна и зависи от външната температура и модела, но обичайно трае около 5 – 10 минути. А честотата зависи от влажността на въздуха – колкото по-влажно е навън, толкова по-често климатичната система се включва на размразяване.

Как да размразим климатика?

  • Включете го за известно време на режим на охлаждане, като зададете температура по-ниска от тази в помещението. Така ще ускорите разтапянето на образувалия се лед.
  • Ако дълго време не сте използвали климатика и при включването му външното тяло замръзне, тогава можете лесно да разтопите леда, като използвате топла вода. Тя няма да навреди на функционирането на машината, тъй като е проектирана за всякакви метеорологични условия и основните й елементи са добре изолирани.
  • Използвайте кондензна тавичка с нагревател за безпроблемното отвеждане на образувалата се след размразяването вода.

Ако не се предприемат мерки по размразяване на климатика, съществува огромна опасност от сериозни повреди или той да спре да работи напълно. Съветваме Ви да спазвате инструкциите за употреба в режим на отопление, за да запазите климатика си за по-дълго време. В случай на проблеми от такова естество нашите консултанти и сервизни екипи са винаги насреща и не се колебайте да се обърнете към нас за помощ.

0 Продуктът е добавен в количката
0
0 0 0